Uutiset

Kesähelteet ja työn kuormitus

Kesähelteet ja työn kuormitus

Kesähelteillä kevennä työkuormitusta tauotuksella, kevyellä ja väljällä vaatetuksella sekä riittävällä juomisella että säännöllisellä ruokailulla

Työ kuumassa koetaan epämiellyttäväksi ja raskaaksi. Työviihtyvyys ja -motivaatio heikkenevät. Keskittyminen voi olla vaikeaa, kun vi­reystila laskee. Kova kuumuus kuormittaa elimistöä ja vaikuttaa haitallisesti fyysiseen ja henkiseen suoritusky­kyyn: virheet lisääntyvät ja tuottavuus laskee. Myös riskit työtapaturmiin voivat lisääntyä.

Kuuma kuormittaa elimistöä

Sydän lyö kuumassa nopeammin. Lihakset väsyvät ja niiden suorituskyky laskee. Myös palautuminen kuumassa tehdyn työn jälkeen on hitaampaa. Osalle hormonitoiminnan muuttuminen voi aiheuttaa turvotusta alaraajoissa. Liikapaino ja korkea verenpaine lisäävät turvotuksen mahdollisuutta. Jos kuumalla menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen puolestaan kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä. Kuumalla kannattaa tarkkailla painoa. Äkillinen painonlasku helteellä voi viestiä nestevajauksesta.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville lämpöolosuhteille. Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 asteessa, kun lämpötila ulkona on alle 25 astetta. Jos työpaikan lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta helteen vuoksi ylittää 28 astetta, on työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle rajoitettava.

Vinkkejä lämpökuormituksen keventämiseen:

  • Tauota työtäsi; kevyissä ja keskiraskaissa töissä suositellaan kymmenen minuutin taukoa kerran tunnissa tai tehdä jaksoittain esimerkiksi muuta työtä viileämmässä työtilassa, jos lämpötila työpaikalla on yli 28 astetta. Lämpötilan ollessa yli 33 astetta vastaava aika on viisitoista minuuttia. Tätä suuremmissa lämpötiloissa ja raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Tauot olisi hyvä pitää, viileämmässä paikassa kuin jossa työskentelee esim. varjossa tai paikassa, jossa on ilmanvirtausta.
  • Valitse sopivan kevyt ja väljä vaatetus.
  • Juo riittävästi; vettä tai laimeaa mehua 1-2 dl kerralla (vaikka ei janottaisi) 3-4 kertaa tunnissa. Kovissa pitkissä kuormituksissa sokeroidut tai tasapainotetut energiaa tai suoloja sisältävät urheilujuomat ovat suositeltavia.
  • Tarkkaile painoasi. Äkillinen painonlasku voi olla merkki nestevajauksesta.
  • Syö monipuolisesti. Runsaasti hikoillessa ja kuumassa, elimistö tarvitsee myös suolaa. Välipaloina voi olla esim. suolakurkkua tai oliiveja.
  • Käytä tarvittaessa henkilökohtaisia jäähdyttimiä esim. puhaltimet.
  • Huolehdi terveydentilastasi ja kunnostasi.

lähde: http://www.ttl.fi/fi/tietokortit/Documents/Tietokortti%203.pdf

Leave a Comment (0) ↓