Älylaitteiden jatkuva tuijottelu jumittaa niskat ja hartiat – ongelmia jo yhä nuoremmilla
Tiesitkö, että älylaitteiden näpräily pää etukumarassa asennossa aiheuttaa jopa 27 kilon lisärasituksen niskalle. Tästä voi arvata, miten lujille niska- ja hartialihakset joutuvat. Eikä tämä ole ainoa älylaitteiden aiheuttamista ongelmista. Lisäksi näpyttely pinnallistaa hengitystä, syke ja stressihormonitasot nousevat ja elimistö menee automaattisesti stressitilaan. Huomioitavaa on myös, että keski-ikäisten ja sitä vanhempien ikäpolvien niskan sietokyky kestää tällaista yksipuolista rasitusta on nuorempia ikäpolvia selkeästi heikompi. Nuorilla päinvastoin jo lapsesta asti vuosia jatkunut huonossa asennossa näppäily, älylaitteiden tuijottelu tai pelaaminen voi johtaa helposti pysyviin ryhtivirheisiin. Havaittavissa on, että yhä nuoremmat valittelevat toistuvaa päänsärkyä sekä niska- ja hartiakipuja.
Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että yli 80 prosenttia älypuhelimella tekstaavista tuntee käsi- ja niskakipua, pidättää hengitystään ja kokee jännittyneisyyttä tekstaamisen aikana. Selkäliiton mukaan suomalaisista 70 prosenttia omistaa älypuhelimen ja 35 prosenttia tablettitietokoneen.
Osalla työpaikoissa on tehty hyviä muutoksia istumisen vähentämiseksi; hankittu säädettäviä työpöytiä ja kannustettu liikkeelle myös työpäivän aikana. Älylaitteiden osalta ensimmäinen askel on tiedostaa älylaitteiden käyttöön liittyvät fysiologiset riskit ja muuttaa näin totuttuja tapoja. On luonnollisesta selvää, että pään etukumara asento on niskalihaksille epänormaali, jota tulee välttää.
Selkäliitto on ohjeistanut älylaitteita käyttäviä huomioimaan ainakin seuraavat seikat:
• Pidä puhelinta ylhäällä, kun tekstaat tai pelaat pelejä. Sopiva katselukorkeus on suoraa suun edessä. Näin voit katsoa alas taivuttamatta niskaa. Hartioiden tulisi tuntua rennoilta.
• Käytä ääniviestiä.
• Pidä säännöllisesti taukoja. Jos sinulla häviää helposti ajantaju puhelimen käytössä, lataa ajastinsovellus ja aseta se muistuttamaan tauoista esim. 5, 10 tai 15 minuutin välein.
• Ojenna ryhti. Vältä hartioiden ja pään työntymistä eteen. Voit parantaa ryhtiä huolehtimalla liikkuvuudestasi ja vahvistamalla niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja selkälihaksia.
• Venyttele rinta- ja kaulalihaksia.
• Hengitä syvään. Tiedosta hengityksesi. Hengitä muutaman kerran syvään ulos ja anna vatsan ja kylkien laajentua sisäänhengityksellä. Hengityskertojen laskeminen auttaa rentoutumaan stressin iskiessä.
• Muista nesteytys. Riittävä nesteytys koko päivän ajan helpottaa koko kehon stressiä päästä alaspäin. Selkärangan välilevyt, lihakset lihaskalvoineen ja koko keho kiittävät, kun muistat juoda vettä.
• Kommunikoi perheen ja ystävien kanssa eri tavoin. Tilaisuuden tullen tapaa ystäviäsi ja läheisiäsi kasvokkain.
Lähteet:
www.hs.fi/terveys/a1305899693303
http://www.selkakanava.fi/ehkaise-niskakipua