Uudet ravitsemussuositukset: vähemmän suolaa ja punaista lihaa, lisää kalaa ja kasviksia
Suomalaisten ravitsemussuositusten lähtökohtana on suomalaisten terveys ja kansallinen ruokakulttuuri. Ruokatason suositukset korostavat terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta ja säännöllisten, jokapäiväisten valintojen merkitystä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Suositukset soveltuvat myös tyypin 2 diabetesta sairastaville tai henkilöille, joilla verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla.
Uusissa ravitsemussuosituksissa kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi runsaasti, ainakin yli puoli kiloa päivässä. Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa syödä päivittäin. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda noin puoli litraa/vrk ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla. Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa ja niistä suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. Leivälle kannattaa sipaista kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Salaattiin kuuluu öljypohjainen kastike. Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria ja suolaa. Uusissa ravitsemussuosituksissa suolan päivittäinen määrä on laskettu viiteen grammaan eli 1tl/vrk.
D-vitamiinin uusi saantisuositus yli 2-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Yli 75-vuotiaille suositellaan d-vitamiinia 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Seleenin päivittäistä saantisuositusta nostettiin 10 mikrogrammalla vuorokaudessa. Suositus on nykyisin miehillä 60 mikrogrammaa vuorokaudessa ja naisilla 50. Raskauden ja imetyksen aikana suositellaan seleeniä saatavan 60 mikrogrammaa vuorokaudessa. Seleeniä saa muun muassa lihasta ja lihavalmisteista, maidosta ja maitovalmisteista sekä täysjyväviljasta. Myös folaatin saantisuositusta raskaana oleville ja imettäville naisille nostettiin. Nykyinen saantisuositus on 500 mikrogrammaa vuorokaudessa. Folaattia on esimerkiksi vihreissä kasviksissa, palkokasveissa ja maksassa.
Uudessa ruokakolmiossa hyvän ruokavalion ainekset on esitetty kuvaten niiden painoarvoa ruokavalion osana. Rasvojen osuuden vaihteluvälin ylärajaa nostettiin. Laskennallinen saantisuositus on nyt 25-40 prosenttia energiansaannista. Laskennallinen suositus on saatu laskemalla yhteen eri rasvahappojen osuuksien ylä- ja alarajat. Hiilihydraattien vaihteluvälin alarajaa puolestaan laskettiin. Hiilihydraattien laskennallinen saantisuositus on 45-60 prosenttia energiasaannista.
– Nyt julkaistavien suositusten toteutumisen suurimpia haasteita ovat rasvan laadun paraneminen – erityisesti kovien rasvojen korvaaminen kasviöljyillä, kuidun saannin lisääminen ja suolan saannin vähentäminen sekä energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen, toteaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio.
lue lisää: TERVEYTTÄ RUOASTA – suomalaiset ravitsemussuositukset 2014