Uudet suositukset työaikojen kuormittavuuden arvioimiseksi ja työaikojen kehittämiseksi kunta-alalla
Työterveyslaitos on tuottanut uudet suositukset työaikojen kuormittavuuden arvioimiseksi ja työaikojen kehittämiseksi kunta-alalla. Ne helpottavat työturvallisuuslain edellyttämää työaikojen kuormituksen arviointia määrittelemällä selkeät raja-arvot keskeisimmille työaikojen kuormittavuuteen vaikuttaville tekijöille. Työaikojen kehittäminen kunta-alalla -tutkimushankkeessa syntyneet suositukset soveltuvat erityisesti vuoro- ja jaksotyön kehittämiseen terveydenhuollossa.
Suositukset perustuvat olemassa olevaan tutkimukseen työaikojen yhteydestä terveyteen ja turvallisuuteen ja niitä päivitetään tutkimustiedon kertyessä. Raja-arvojen määrittelyssä on otettu huomioon voimassa oleva lainsäädäntö
– tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitos.
Uudessa työturvallisuuslaissa edellytetään työaikojen arviointia
Palvelusektorin kasvu, matkustaminen ja kansainvälinen työ, työelämän joustot sekä työskentely muualla kuin omalla työpaikalla ovat lisänneet työaikoihin liittyvien haitta- ja vaaratekijöiden arvioinnin tarvetta. Työturvallisuuslain muutoksessa (738/2002, muutos 329/2013) työn vaarojen selvittämistä ja arviointia koskevassa pykälässä työajat mainitaan tekijänä, josta aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät työnantajan on selvitettävä ja arvioitava etukäteen. Uuden täsmennyksen ansiosta työaikaan liittyvien kuormitustekijöiden laaja-alainen arviointi työntekijöiden terveydelle, turvallisuudelle ja hyvinvoinnille korostuu.
Hyvän työvuorojärjestelmän piirteitä ovat
- säännöllisyys ja nopea, eteenpäin kiertävä järjestelmä
- vähän hankalia yö- ja aamuvuoroja peräkkäin
- kiertosuunta aamu-ilta-yövuorot-vapaat
- riittävä palautumisaika mahdollinen
- 8-10 tunnin työvuorot (voi olla myös lyhyempi)
- vähintään 11 tuntia vuorojen välillä (mieluummin 12-16 tuntia)
- vapaajaksot yhtenäisiä, myös viikonloppuisin
lue lisää » Suositukset työaikojen kuormituksen arvioimiseksi kunta-alalla (pdf)