Yleisimmät syyt hakeutua työterveyslääkärille
Terveystalon selvityksen mukaan viime vuonna työterveyslääkäriä työllistivät eniten mielenterveysongelmat, selkäkivut sekä muut tuki- ja liikuntaelinvaivat. Pisimmät sairauspoissaolot johtuivat polviongelmista, erilaisista mielenterveysongelmista sekä sydän- ja verisuonisairauksista.
Erilaisten mielenterveysongelmien on nähty lisääntyvän jonkin verran edellisvuosiin verrattuna. Terveystalon työterveyshuollon ylilääkäri Minna Pihlajamäen mukaan ihminen on kokonaisuus, jonka toimintakykyä voi haitata samaan aikaan esimerkiksi selkäkipu, unettomuus ja masentunut mieliala.
– Myös psyykkisen kuormituksen varhainen tunnistaminen on tärkeää. Lievä masennus voi muuttua keskivaikeaksi, mikäli yksilö eristäytyy yhteiskunnasta. Samoin krooninen selkäkipu ja unettomuus voivat ongelmien vyyhtinä pahentua, jollei toimintakykyä pyritä kohentamaan esimerkiksi liikkumalla, Pihlajamäki kertoo Terveystalon tiedotteessa.
Pihlajamäki muistuttaa, että omaan hyvinvointiin tulee kiinnittää huomiota.
– Omasta toimintakyvystä on tärkeää pitää huolta liikkumalla ja nukkumalla riittävästi sekä tauottamalla työtä, jotta palautumista ehtii tapahtua jo työpäivän aikana. Erityisesti univajeella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Myös kynnys hakeutua työterveyspsykologin puheille kannattaa pitää matalana. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ottaa yhteyttä, sitä todennäköisempää on saavuttaa paras mahdollinen tulos, Pihlajamäki neuvoo.
TOP 5 LISTAT:
Terveystalon listauksen mukaan yleisimmät syyt lääkärissäkäyntiin olivat vuonna 2016:
1. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
2. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
3. Selkävaivat
4. Silmän sairaudet
5. Ruuansulatuselinten sairaudet
Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat:
1. Mielenterveysongelmat
2. Selkävaivat
3. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
4. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
5. Olkapäävaivat
Pisimpiä sairauspoissaoloja aiheuttivat:
1. Polviongelmat
2. Mielenterveysongelmat
3. Sydän- ja verisuonisairaudet
4. Olkapäävaivat
5. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
lähde: http://www.is.fi/terveys/art-2000005122187.html